18 January 2013

Day 1 Ditinggal Kapal Terbang Murah

11th January 2013, Friday.

300 am - Wake up & get ready.

400 am - Bergerak ke LCCT.

515 am - Reached LCCT, sebab nak parking yang agak murah (padahal tak murah pon) kami kena lah park jauh sikit. Sehari RM16. Total for 4 days RM 64. Mahal2.

545 am - Check in luggage. Queue nak check in punya lah panjang, we requested AA's staff kalau boleh nak check in kat counter lain yang tade org queue langsung tu (they called its express counter). Tapi tak bagi pon. So end up beratur lah sampai setengah jam.

615 am - Now that express counter called us to check in pulak, lepas setengah jam menunggu?

620 am - Done with luggage check in. We went to Asia Cafe to get our bfast. Ini bukan makan, jenis masuk mulut dan telan (less than 5 minutes queued and 5 minutes menjamu selera; in addition to menunggu order, bayar order, cari seat etc.)

630 am - Berlari ke Immigration, sekali hamik ko. Dia punye queue punye lah panjang sampai ko nak selit beratur pon tak lepas. Jadi menunggu lah lagi, tak  sangka morning flight punya crowd ramai macam ni.

645 am - Gate closed. Ye gate dah closed. AA's staff tak bagi kami masuk dah. Flight dah nak boarding. Itu je alasan. Padahal sepanjang kat LCCT tu tak dengar satu pon announcement for "last call" ke apa jadah semua. Dalam kepala ptak dah pikir macam2, betapa berkecai nye hati kalau tak dpt pergi. Dalam masa tu jugak gaduh2 bangang dgn AA's staff dah start dah, 5 of us lawan sorang. Sebab kami dah checked in luggage (2 of us) so AA let us kejar the flight. Ini mesti case malas nak turun kan luggage kami lah tu. They told us gate 64. Maka berlari ke gate 64, samapai sana bukan flight ke PP. Now kena tanya lagi where our flight, now run over to gate 72, which is dia punya jauh melampau sampai nak ke hujung pagar sana. Sampai kat gate, AA's staff shouting at us sebab lambat. Motherfucker betul, service macam haram. Sat lagi I am gonna write them a letter.

710 am - Plane leaving LCCT. We can call its airport cabuk. Horrible toilet, horrible services, everything is horrible. You name its!

745 am (Time in Cambodia) - Reached Phnom Penh International Airport, 5 minutes earlier than ETA. First time kena scanned all 10 fingers, selalu right thumb je kan.

815 am -  After done with our luggage, merembis kan sisa2 terbuang and talk to stranger. We finally took tuk tuk to go to Paramount Bus-stand (PBS- I called it). Tuktuk USD7 one way.

840 am - Reach PBS, next bus at 10 am. Ticket fee is USD10 for one way. While waiting we having drink and maggi cup (tried Cambodia's Seafood Instant Noodle). Their tea is horrible. I dont like its.

1015 am - The long journey to Seam Reap have start. From all over review that we have read, this trip gonna take 6 hours from PP to Seam Reap. Which is what the hell jauh giler wehhhh.

End up our bus tour more than 6 hours. Imagine, without proper bfast and lunch (I had Seafood Instant Noodle for bfast) we been travel all over the country for eight hours. Yes capital  "E". Details about this in upcoming posts.





 



I'll go into details about makan2 during the trip here.







No comments: